Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Europsko prvenstvo u padelu 2019, Portugal - Lisabon
Europsko prvenstvo u padelu 2019, Portugal - Lisabon
Hrvatski Padel Savez
Objavljeno: 11.11.2019 / 12:22
Autor: HPS
Prvi povijesni nastup Hrvatske padel reprezentacije na jednom velikom natjecanju dogodio se na europskom prvenstvu u Portugalu (Lisabon) održanom od 3. do 9. studenog 2019. godine.
Hrvatski padelaši natjecali su se na timskom europskom prvenstvu gdje se tražila najbolja reprezentacija i na europskom prvenstvu parova gdje se tražio najbolji par europskog prvenstva.

Hrvatsku padel reprezentaciju predstavljali su Boran Poljančić, Goran Vujaklija, Dino Salopek, Aldo Žaja, Luka Matić, Mislav Renić i Tomislav Margeta. Ta sedmorica mušketira učinili su sve kako bi se se za našu zemlju čulo u svijetu padela i kako bi izborili što bolji plasman među 15 reprezentacija koje su sudjelovale na ovom natjecanju. Osim uz pomoć vlastitih financijskih sredstava igrači Hrvatske padel reprezentacije na ovo natjecanje otišli su uz financijsku pomoć sponzora LETAK MEDIA, MAGME.HR i KERSCHOFFSET.

Ždrijeb je odlučio da će se Hrvatska u skupini C sastati sa Švedskom, Nizozemskom i Češkom. Prvi službeni nastup naša reprezentacija imala je protiv Šveđana koji su bili favoriti grupe, a kasnije se pokazalo i opravdano. Prvi par koji je u prepoznatljivim dresovima s obilježjima hrvatske šahovnice stao na teren činili su Boran Poljančić i Goran Vujaklija, naše individualno gledano najjače karike. Prvi put su imali priliku odigrati meč protiv profesionalnih padelaša koji se natječu na World Padel Tour sceni, bili su to Calle Knutsson (126. na WPT ljestvici) i Simon Vasquez (168.). Sjajno iskustvo. U tom meču poraženi smo sa 2:0 u setovima kao i u preostala dva meča sa Šveđanima.

Hrvatska – Švedska 0:3
Vujaklija/Poljančić – Knutsson/Vasquez 1:6, 0:6
Žaja/Matić – Windahl/Figueroa 0:6, 0:6
D.Salopek/Renić – Bonfre/Stjern 2:6, 0:6

Nakon Šveđana na red nam dolaze iskusni Nizozemci, drugi favoriti naše skupine. Predvođeni njihovim najboljim parom Bruijsten/Boers, koji drže prvo i drugo mjesto na nacionalnoj padel rang listi Nizozemske, odveli su svoju ekipu do druge pobjede u skupini i u borbu za čelo skupine sa skandinavskim predstavnicima.

Hrvatska – Nizozemska 0:3
Vujaklija/Poljančić – Bruijsten/Boers 2:6, 1:6
Žaja/Margeta – Sietsma/Nijholt 1:6, 1:6
D.Salopek/Renić – van Ruissen/Lindenbergh 2:6, 1:6

Treći meč u skupini, ujedno i najvažniji za Hrvatsku reprezentaciju, bio je sa Česima. Češki reprezentativci su u našoj razini po iskustvu i kvaliteti a razvijenost padela u njihovoj zemlji slična je našoj i u tom susretu smo mi vrebali svoju prvu pobjedu. Napokon smo dočekali protivnika po mjeri i odlučili smo se za taktiziranje te smo malo izmiješali parove te promijenili redoslijed prema kojem će parovi nastupiti. Na taj način pokušali smo iznenaditi Čehe i izvojevati prvu povijesnu pobjedu za Hrvatsku. Ali, istu taktiku su upotrijebili i naši protivnici želeći isto što i mi. Pobjedu i treće mjesto u skupini. Na njihovu žalost, poskliznuli su se na prvoj stepenici gdje su ih zaljuljali Mislav Renić i Tomislav Margeta donijevši svojoj reprezentaciji prvu pobjedu u povijesti. Česi su se pokušali vratiti u ravnotežu ali nije im uspjelo te su ih Boran Poljančić i Aldo Žaja u sljedećem meču, a Goran Vujaklija i Dino Salopek posljednjem meču, dokrajčili i srušili do kraja. Hrvatska osvaja treće mjesto u skupini.

Hrvatska – Češka 3:0
Renić/Margeta – Pešek/Polaček 7:5, 6:4
Poljančić/Žaja – Lenc/Venos 6:4, 7:6(5)
D.Salopek/Vujaklija – Švejnoha/Hrbač 6:3, 7:6(4)

Nakon trećeg mjesta u skupini krenuli smo u borbu za poredak od 9. do 12. mjesta. U prvom susretu razigravanja dočekali su nas Finci. Ponovno smo se odlučili pokušati doći do pobjede na "zelenom stolu" i odlično nam je krenulo. Prvu bitku su dobli Poljančić i Žaja, drugu Hermans i Carlsson a treću bitku koja je odlučivala tko će dobiti padel "rat" nakon velikog broja spašenih break lopti u ključnim gemovima ipak su dobili Finci.

Hrvatska – Finska 1:2
Poljančić/Žaja – Waris/Vainola 7:5, 3:6, 6:2
Renić/Margeta – Hermans/Carlsson 1:6, 0:6
D. Salopek/Vujaklija – Sillanpaa/Marjamaki 3:6, 4:6

Posljednji susret na europskom prvenstvu bila je borba za 11.mjesto sa Austrijom. Vidno iscrpljeni, načeti ozljedama i psihički istrošeni dali smo sve od sebe ali nažalost Austrijanci, koji na velikim natjecanjima sudjeluju više od 20 godina, osvajaju 11. mjesto ukupnom pobjedom 2:1.

Hrvatska reprezentacija na kraju odlazi kući kao 12. reprezentacija sa pregršt lijepog i kvalitetnog iskustva, nastavlja trenirati i raditi te razvijati padel u svojem dvorištu kako bi već na sljedećem natjecanju bila uspješnija i pružila još bolji otpor padel silama iz ostatka svijeta i Europe.

Osvajač europskog prvenstva očekivano je Španjolska koja je u finalu svladala domaćine Portugalce sa 2:1. Iako izgleda tijesno, Španjolci su očekivano i glatko svladali domaćine u prva dva susreta i u trećem koji nije imao nikakav utjecaj u odlučivanju pobjednika predali meč nakon što su izgubili prvi set u tie breaku. Španjolci predvođeni Urielom Botelom i Javier Ruizom, danas 9. parom svijeta, nastavljaju svoju dominaciju u padelu i ostaju neriješiva zagonetka ostatku Europe. Osvajači naše grupe, Šveđani, ukrasili su svoje vratove brončanom medaljom do koje su došli u borbi protiv Belgije.

Završetkom ovog natjecanja Hrvatska započinje pripreme za sljedeća natjecanja. Svi igrači koji sudjeluju na padel turnirima u Hrvatskoj i osvajaju bodove za rang listu HPS-a, ujedno se svojim igrama predstavljaju izborniku te će oni najbolji biti pozvani u reprezentaciju kao dio tima koji će predstavljati Hrvatsku na sljedećem velikom natjecanju.
Državno prvenstvo u Umagu
DRŽAVNO PRVENSTVO
Državno prvenstvo u Umagu
Otvorene su prijave za Državno Prvenstvo u Umagu. Hrvatski Padel Savez u suradnji s Umag Padel Centar Arena organizira otvoreno Prvenstvo Hrvatske u muškoj i ženskoj kategoriji.
Prvi tečaj za trenere u Hrvatskoj
TEČAJ
Prvi tečaj za trenere u Hrvatskoj
Hrvatski Padel Savez (HPS) u suradnji s Međunarodnom Federacijom Padela (FIP) organizira prvi tečaj za Trenera Padela u hotelu Trakošćan u periodu od 20. do 23. travnja.
Turnir hotel Trakošćan - Rang 1
Turniri
Turnir hotel Trakošćan - Rang 1
Uzbudljiva završnica turnira u Trakošćanu. Nova lokacija, novi tereni, novi vremenski uvjeti za igru a čitat ćemo kasnije i o novim pobjednicima.
CEPT – Croatian challenge 2023
CEPT
CEPT – Croatian challenge 2023
Završen je prvi međunarodni turnir, održan u Zagrebu, na kojem su igrači imali priliku osvojiti novčane nagrade.
CLOSE
POČETNA
HPS
PADEL
VIJESTI
KALENDAR
KLUBOVI
SPONZORSTVO
ČLANSTVO
KONTAKT